Wenum-Wiesel

19 februari 2008 (12:28)

 < WENUM-WIESEL, from Dutch to English.

Voor vragen of tips, E-Mail dan naar: Albert Hulleman ashulleman@upcmail.nl

------------------------------------------------------------------------------------------

Hier vindt u algemene informatie over het dorp 

Aan de noordelijke grens van Apeldoorn ligt het gebied Wenum-Wiesel. De Zwolseweg vormt de grens tussen Wenum en Wiesel. Ten oosten van de weg ligt Wenum, met zijn uitgestrekte weilanden tot aan het kanaal. In Wenum wonen nog de meeste actieve boeren en zijn de meeste bedrijven gevestigd.
Aan de westzijde ligt Wiesel, eerst weiland wat langzaam overgaat in een bosrijk gebied, grenzend aan de Kroondomeinen (van Paleis het Loo). Wiesel heeft weinig industrie en hier en daar een horecagelegenheid. Vroeger woonden hier voornamelijk arbeiders die werkzaam waren in de bossen van Het Loo.

Het paleis speelde vroeger een grote in Wenum-Wiesel. Immers de Kroon was de werkgever van een groot aantal mensen uit dit buurtschap. Niet voor niets wordt het jaarlijkse Oranjefeest nog altijd gevierd rond 31 augustus, de verjaardag van wijlen Koningin Wilhelmina, die zo lang op Het Loo gewoond heeft. Het geheel is een rustige omgeving waar het aangenaam wonen is.


Geen dorpsvisie

Voor Wenum Wiesel wordt geen dorpsvisie gemaakt. De reden hiervoor is het zeer kleinschalige karakter van deze kern.Wel is het door nieuw provinciaal beleid mogelijk geworden op kleinere schaal maximaal 25 woningen toe te voegen in of aan de rand van het dorp.

Wenum Hoeve.

19 februari 2008 (12:14)

De oorsprong.

Van oudsher was dit familiebedrijf gevestigd in het Koninklijk Park op Het Loo.
Het was een boerderij met melkvee en varkens. Het leverde haar producten aan het Koninklijk Huis. Schaalvergroting leidde ertoe dat het bedrijf omstreeks 1960 verhuisde naar het Wenumseveld.

Onder de naam Wenum Hoeve is daar verder gegaan met de melkveehouderij.

Ga naar adres op kaart Google Maps.

Nog steeds wordt een groot deel van de grond gepacht van Domeinen.

De Wenum Hoeve heeft van oorsprong altijd al open gestaan voor mensen die een 'rustige' werkplek zochten.

Het opzetten van een Zorgboerderij was gezien onze ervaringen een logische stap. In het voorjaar van 2003 zijn we met een zorgproefjaar gestart.

Dat was erg leerzaam. Na een verbouwing in het voorjaar 2004 zijn we officieel verder gegaan als zorgboerderij.

Van melkveehouderij zijn we toen ook overgegaan naar een jongveeopfokbedrijf. Op het bedrijf werken de hulpboeren mee met het werk.

Geschiedenis

Zo werkte men vroeger op de Wenum Hoeve.

In het voorjaar werden de koeien vanuit het Koninklijk park naar de weilanden in Wenum gebracht.
Iedere medewerker nam er drie aan de hand mee.
De buurtagent hielp met het oversteken van de Zwolseweg nabij café van Nico Hamer aan de wieselseweg. 

Medewerkers op vrijdagmiddag na het werk genieten van een drankje op boerderij nummer 3 in het Koninklijkpark.

De graskuil werd aangereden met twee trekkertjes van 30 pk.

De Wenumse watermolen.

19 februari 2008 (12:11)

De Wenumse Watermolen

De Wenumse Watermolen, gelegen net iets buiten Apeldoorn, is een zeer geschikte locatie voor uw bijeenkomsten en trainingen. De locatie beschikt over een grote zaal voor ongeveer 100 personen en een kleine zaal voor ongeveer 25 personen. Deze zalen zijn niet los van elkaar te huur.

Zoals u in het prijsoverzicht kunt zien, zijn de kosten aanmerkelijk lager dan in vergaderlocaties of conferentieoorden. Daar staat tegenover dat het een eenvoudig ingerichte ruimte is, met houten stoelen en tafels.
Alle soorten catering kunnen we hier voor u verzorgen. Prijzen staan vermeld bij de prijsindicatie.

Er is een ruime parkeergelegenheid aanwezig en de snelweg A50 ligt op slechts 10 minuten afstand.

Historische boerderij bij Wenumse Watermolen
bouwjaar: 1600
ingreepniveau: renovatie (woningverbetering)
omschrijving: Het betreft een historische boerderij, behorende bij de Wenumse Watermolen. Het gebouw is eigendom van de gemeente, en is momenteel in gebruik als woonhuis. De ouderdom van het gebouw is niet precies bekend, maar het is waarschijnlijk, dat er al vanaf het begin van de veertiende eeuw bebouwing bij de watermolen heeft gestaan. Het gebouw staat vermeld op een kaart uit 1708, maar is mogelijk veel ouder. Het is noodzakelijk dat het gehele pand op korte termijn ingrijpend wordt verbeterd, waarvoor ca. € 600.000 nodig is. Het is nog niet zeker of dit geld beschikbaar wordt gesteld door het bestuur, maar daarover zal op 01-02-2007 duidelijkheid bestaan. Zodra daarover positief is besloten, kunnen architect en aannemer worden ingeschakeld. Voor die tijd is het al wel mogelijk om met behulp van GPR-Bestaand de nulsituatie te bepalen.


Gegevens van de Nieuwe molen/Wenumse watermolen
Oude Zwolseweg 164 Wenum Wiesel

 • 1313 De watermolen, toen ingericht als korenmolen,(Wenumse Saatmolen) wordt voor de eerste maal in de geschriften genoemd. Het bouwjaar is niet bekend.
 • 1434: Op 20-2-1434 geeft hertog Jan van Gelre zijn watermolen met het gemaal en het waterrecht in erfpacht aan Johannes Doys en diens erfgenamen.
 • 1440: De erfpacht komt in handen van het klooster Monnikshuizen te Arnhem
 • 1493: Het klooster koopt de erfpacht af en beschouwt zich als eigenaar. Na de reformatie komt de molen in verschillende handen en tenslotte in bezit van de staten van Gelderland.
 • 1767: Daniel Danielzoon de Jongh koopt een tussen de Rotterdamse en de Wildkampmolen gelegen watermolen voor 6000 gulden van zijn opponent in zaken van de water toevoer van de Wenumse beek, Elbert (van) Wijnbergen en bouwt het om als kopermolen met 3 raden, die hij “Nieuwe Molen” noemt. Wijnbergen bouwt nu een windmolen voor het malen van zijn koren op welke plaats nu nog steeds een, weliswaar andere, windmolen staat.
 • 1769: Er wordt een grote molenwijerd gegraven bij de “Nieuwe Molen”.
 • 1798: Neef Daniel Adriaanzoon de Jongh die nu eigenaar is legt een nieuwe brug aan over de Wenumse beek (oude Zwolseweg). Althans dat maak ik op uit de inscriptie in de brug "D. de I (dwz Daniel de Jongh. De I en de J werden vaak verwisseld in die tijd) 1798.
 • 1858: De molen wordt door de weduwe de Jongh- van Hoytema verkocht aan leerfabrikant Peter (Hagens: de) Kok Ankersmit die de molen weer omgebouwd heeft tot korenmolen annex runmolen voor de schorsmaalderij(gebruikt voor het looien van het leer).
 • 1882: Hendrik van Bree en C.H. Weverink huren de molen. Later werden ze eigenaar. Van Bree bezit het maalbedrijf. Iedere eigenaar werkte met 1 waterrad.
 • 1885 De molen wordt door Weverink geschikt gemaakt voor de produktie van Zwitserse kaas.
 • 1917: De molen wordt weer ingericht als korenmolen met drie maalstenen waarvan nog 1 op waterkracht en er word er een nieuw hoofdgebouw bijgezet. Eigenaar is de weduwe van Bree. Aleen het bovenste rad bleef in werking. Het gebouw aan de straatkant wordt nieuw en hoger opgebouwd.
 • 1965: De molen komt door beschadiging van het gaande werk stil te staan.
 • 1966 H. Fikse koopt de molen
 • 1972: De molen word eigendom van de gemeente Apeldoorn. (Hagens 1970)
 • 1979-1983: Restauratie van de molen. Nu als monument in beheer bij de Stichting De Wenumsche Watermolen.
 • 1984-1985: Restauratie van het molengebouw.
 • 1990: Door molenbouwer Vaags wordt een nieuw rad geinstaleerd( Hagens)
 • 2007: Milieusanering van de Wenumse beek inclusief de wijerd van de Wenumsche Watermolen. Op de molen wordt door vrijwiligers veevoeder gemalen.
 • WWNA

  19 februari 2008 (12:10)

 • vorige overzicht volgende

  Berends bij voedbal WWNA

 • vorige overzicht volgende

 • Cor Brinkman bij WWNA als grensrechter.

  vorige overzicht volgende

  Fietstocht bij WWNA met daniëlle en  dochter.


   

  Het Café van Wenum Wiesel, voor iedereen die houdt van gezellig eten en drinken..!!

 • Bij Nico :Café de Hamer,aan de Zwolseweg 275 tel. 055 - 5214007

   

 • SCHIETVERENIGING DE VELUWSE SCHUTTERS: Nieuws

  De Veluwse Schutters Oude Zwolseweg 158 7345 DG Wenum Wiesel

 • wieselse enkweg

  19 februari 2008 (12:07)

    Wieselse Enkweg

  Een serie van 5 foto's van de voormalige papiermolen "de Huijgensmolen", later wasserij Palm.
  Ik heb deze foto's gemaakt in 1976 toen het allemaal leegstond. Het woonhuis staat er nog in een gemoderniseerd jasje.
  Peter Koldewijn.  

  Klik hier voor de muziek uit die tijd.

  Info van Wenum-Wiesel.

  19 februari 2008 (07:18)

  Wenum-Wiesel
  Plaats in Nederland
  Wenum-Wiesel
  Wenum-Wiesel
  Wenum-Wiesel
  Locatie van Wenum-Wiesel
  Situering
  Provincie Gelderland
  Gemeente Apeldoorn
  Coördinaten 52°15'N  5°57'E
  Algemeen
  Oppervlakte 31 km²
  Inwoners (2007) 2200
     Nederland

  Wenum-Wiesel is een dorp in de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt ten noorden van de gemeente tegen Vaassen, gemeente Epe, aan. Wenum-Wiesel wordt in tweeën gescheiden door de Zwolseweg (Apeldoorn-Vaassen). Aan de oostkant ligt Wenum en in het westen kan men Wiesel vinden. Er woonden per 1 januari 2007 in Wenum-Wiesel 2.200 mensen, waarvan er 1150 in Wenum en 1050 in Wiesel. Dit is over een oppervlakte van 31 km². Hiervan is meer dan de helft bosgebied.

  Wenum is vooral nog actief in de agrarische sector. Het gebied is vanaf de Zwolseweg tot aan het Apeldoorns Kanaal. In dit gebied zijn vooral boeren- en andere bedrijven gevestigd, waaronder slotenfabrikant Nemef.

  In Wiesel zitten enkele horecagelegenheden. Hier woonden vroeger de arbeiders die op het nabijgelegen Paleis Het Loo werkten. Wiesel grenst aan de Kroondomeinen. In 2001 is Wiesel aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

  Het grote feest in Wenum-Wiesel is ook nog altijd het jaarlijkse Oranjefeest op 31 augustus. Men herdenkt dan de verjaardag van wijlen Koningin Wilhelmina, die op Het Loo leefde.


  Zoek hier u Jeugdliefde.

  18 februari 2008 (08:24) | Categorie: TIPS

  Jeugdliefde

  Wie zoek je nog?
  Zoek jouw jeugdliefde

  Wenum-Wiesel zoekmachine

  18 februari 2008 (06:07)

  WENUM-WIESEL FOTOZOEKMACHINE.

   

  MISDAADKAART Wenum-Wiesel 

  WWW.Misdaadkaart.nl/Wenum-wiesel

  , de misdaad website voor een actueel overzicht van overtredingen en misdaden bij u in de buurt. - Wenum wiesel

  EVENEMENTEN VANDAAG rommelmarkten 16 februari koopzondagen 10 ...

  Geen uitgaans activiteiten gevonden mbt Wenum Wiesel waarvan de eindtijd ... Plaats een Wenum Wiesel evenement

  postorder en webwinkels in wenum wiesel - ilocal.nl

  Hier vindt ilocal voor u de zoekresultaten voor "Postorder of Webwinkel Wenum wiesel". U vindt hier een compleet overzicht met bedrijven in postorder

  Zoekt u nog oude foto's van Apeldoorn.

  18 februari 2008 (05:36)

  Kijk dan bij http://ida.come2me.nl

   

  » Home
  » Archief
  » Mijn Profiel
  » Mijn foto album

  Links

  Categoriën

  Laatste artikelen

  Vrienden