Opening speeltuintje Duindoornstraat

13 oktober 2009 (11\1116) | Categorie: Openbare ruimten

Speeltuin eindelijk gerealiseerd door burgerinitiatief

 

Wethouder Jorriena de Jongh opende zaterdag 10 oktober jongstleden op ludieke wijze een speeltuin in de wijk Hellevoetsluis Noord-West. Een speeltuin waar een lang en intensief traject  aan vooraf is gegaan, maar nu door een burgerinitiatief toch van de grond is gekomen. “Het burgerinitiatief is een uitstekend instrument om ideeën die leven in een wijk te realiseren. Deze speeltuin is hier een prima voorbeeld van. In eerste instantie werden de plannen afgewezen op grond van een speelonderzoek: er zouden te weinig kinderen in de wijk wonen en genoeg speelruimte in de buurt aanwezig zijn, maar de bewoners hielden voet bij stuk. Zij leverden 63 handtekeningen in en dat zijn er ruim voldoende om een burgerinitiatief te ondersteunen. De raad was het er unaniem over eens: de speeltuin moest er komen. En nu kunnen dan eindelijk de kinderen en kleinkinderen van de buurtbewoners hier veilig spelen.”

 

Kinderen moeten een veilige speelruimte hebben. Een open gebied waar goed toezicht mogelijk is, waar geen water in de buurt is en waar veilige speelattributen staan. Een plek waar kinderen elkaar spelenderwijs kunnen ontmoeten en waar ze lekker vrij kunnen bewegen. Beweging is belangrijk stelde de Jongh in haar openingswoord, waarna ze als openingshandeling soepel van de glijbaan gleed.  “Als gemeente kijken we natuurlijk naar een eerlijke verdeling in de wijken als  het gaat om plaatsen waar kinderen en jeugd elkaar kunnen ontmoeten. En we hebben afgelopen jaar in ontmoetingsplekken voor kinderen en jeugd 50.000 euro geďnvesteerd. Dit burgerinitiatief was natuurlijk niet in de begroting meegenomen en is nu uit onderhoudsreserve betaald en hieruit wordt tevens het jaarlijks onderhoud bekostigd. Men heeft wel een beetje water bij de wijn moeten doen, want de hoge glijbaan die op het verlanglijstje stond was veel te duur en daarvoor in de plaats is nu een kleinere gekomen. Ondanks dat overschreed de speeltuin het budget, maar dat verschil hebben we als gemeente gedeeld met Maasdelta. De inzet en het doorzettingsvermogen van de buurtbewoners heeft deze speeltuin mogelijk gemaakt en ik hoop dat de kleintjes er heel veel plezier aan beleven,” besluit ze.

 

Maasdelta en gemeente delen meerkosten.

 

Buurtbewoner Paul Venis is de grondlegger van het initiatief: “De eerste plannen gaan 15 jaar terug. Toen wilde ik een speeltuin realiseren in de Duindoornstraat, nog voor mijn eigen kinderen, maar die zijn inmiddels te oud. Toch heb ik het idee niet los kunnen laten en toen met een reorganisatie van de wijk de paar oude speelattributen die er stonden verdwenen, zijn mijn vrouw en ik samen in december 2008 dit burgerinitiatief gestart. Dit ondersteunt door buurtvereniging Hellevoetsluis Noordwest. Ik heb een werkgroep gevormd en deze heeft in het hele traject de kar getrokken. Toen we dachten dat alles rond was, gooiden de glijbaan en het hekwerk de plannen in de war. Deze overschreden het beschikbare budget. Ik ben naar Nico Verstraten van Maasdelta gestapt met de vraag of zij mee wilden investeren en na zijn akkoord ben ik opnieuw naar de gemeente gestapt. Gelukkig wilden zij ook een gedeelte van de meerkosten voor hun rekening nemen. We hebben er met elkaar heel veel werk aan gehad, maar we zijn echt blij met het behaalde resultaat.”

 

Met elkaar sta je sterk

 

Een prima samenwerking dus tussen buurt en buurtvereniging. “Dat is ook waar wij voor staan. Met elkaar kun je meer dan alleen. Paul is jarenlang in z´n eentje bezig geweest, maar nu wist hij zich gesteund in zijn burgerinitiatief door 63 medebewoners en zo maak je het draagvlak breder waardoor een overheid sneller genegen is te luisteren. Ik heb in de gemeenteraad gebruik gemaakt van het spreekrecht en ervaren dat de gemeente het burgerinitiatief ook echt serieus neemt. Ik hoop oprecht dat dit initiatief een uitnodiging is voor onze buurt om lid te worden van onze vereniging. Niet alleen omdat je samen een vuist kunt maken tegen instanties of overheid, maar ook omdat je samen meer leuke activiteiten kunt ontplooien. Geďnteresseerden kunnen via ons e-mail adres: buurtciewest@hotmail.com zich aanmelden voor lidmaatschap of een briefje in de bus doen op Moriaanseweg west 32.

 

Via deze weg willen wij alle sponsors bedanken die deze feestelijke opening van onze speeltuin mogelijk gemaakt hebben,” besluit Fred v.d. Kolk, penningmeester van buurtvereniging Hellevoetsluis Noordwest

 

 

(tekst en fotografie: Hieke Stek)    

 

De wijksite is nu ook bereikbaar onder: www.nieuwhelvoet.nl

 

bekijk hier de foto's

« Vorig artikel  (Artikel 33 van 319)  Volgend artikel »
» Home
» Archief
» Mijn Profiel
» Mijn foto album

Links

Categoriën

Laatste artikelen

Vrienden