Weekdeals (728x90)
MijnWijk.nl | weblog en nieuws over Hilversum - Kerkelanden

Sanatorium Zonnestraal op Lijst Werelderfgoederen

5 april 2011 (06:33) | Categorie: zonnestraal

Sanatorium Zonnestraal op Lijst Werelderfgoederen

 

05 april 2011

HILVERSUM - Het kabinet draagt het Sanatorium Zonnestraal in Hilversum voor om te worden toegevoegd aan de Lijst Werelderfgoederen van de Unesco. Dat maakte staatssecretaris Halbe Zijlstra samen met zijn collega Henk Bleker dinsdag bekend.

Sanatorium Zonnestraal op Lijst Werelderfgoederen

De commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed heeft Landgoed Zonnestraal, dat de thuisbasis is voor verschillende instellingen in zorg en gezondheid, geselecteerd wegens de uitzonderlijke en universele waarde.

,,Een plaats op de Werelderfgoedlijst betekent een wereldwijde erkenning van de culturele en natuurlijke waarde van een gebouw, plaats of gebied'', aldus Zijlstra. ,,Het vertelt het verhaal van de Nederlandse geschiedenis, is een bekroning op jarenlang zorgvuldig beheer en versterkt de toeristische aantrekkingskracht.''

Unesco geeft geen geld aan beheerders van de erfgoederen, maar meestal neemt het toerisme wel toe.

Nieuw op de wandelsite: Neck en Zonnestraal

3 april 2011 (02:18) | Categorie: zonnestraal

Nieuw op de wandelsite: Neck en Zonnestraal

REGIO - Deze week nieuw op de wandelsite: een rondje Neck en wandelen door de geschiedenis van Zonnestraal in Hilversum. Plus een bijgewerkt archief met de meeste wandelingen uit 2010!

Ook veel actuele tips en achtergrondverhalen over wandelen.
Klik door naar de wandelsite via Wandelen in de linkerbalk van deze website.

Download hier de route Neck.
Download hier de route Zonnestraal.
Klik hier voor het archief 2010.

Flexibel centrum voor zorg

15 december 2010 (11:24) | Categorie: zonnestraal

 

Historie Zonnestraal

17 november 2009 (08:01) | Categorie: zonnestraal

Historie

Jan van Zutphen was begin 1900, in een tijd van malaise, één van de voormannen van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB). Hij zocht naar middelen hulp te bieden aan tuberculose-lijders onder zijn vakgenoten. Op maandagochtend werd de opbrengst van het afval, de gebroken koperen steeltjes van de diamanthouders, "verdronken". Door discipline in eigen kring en stellen van het doel maakte "Ome Jan" een eind aan dit "maandagochtendvieren". Het geld werd bijeengebracht en in 1905 werd de Stichting Diamantbewerkers Koperen Stelenfonds opgericht.

Maar er was niet voldoende geld om alle zieken afzonderlijk te helpen. Opnieuw werd gezocht naar mogelijkheden, en de gedachte ontstond om uit het afvalslijpsel het zuivere diamantstof vrij te maken. Uiteindelijke slaagde de Delftse hoogleraar H. ter Meulen hier in. Door het procedé verwierf het "Koperen-Stelenfonds" grote inkomsten. Uit dank werd later een van de paviljoens van Zonnestraal naar Ter Meulen vernoemd.

Bij Hilversum werd het landgoed "de Pampahoeve" gekocht. In de villa kon een beperkt aantal patiënten (19) kuren in zon en buitenlucht. Met de ervaringen van dit begin kon de opgave voor een nieuw sanatorium geformuleerd worden: verhouding van ziek zijn/beter maken en geleidelijk weer deelnemen aan veelheid in samenleven. Te vaak was een terugvallen gebleken door geestelijke en lichamelijke overbelasting van een net verkregen evenwicht. Duiker, die in 1924-25 voor het Koperen-Stelenfonds de zeepfabriek in Diemen bouwde, maakte de ontwikkeling en het stellen van deze nieuwe opgave mee.

Met het doel een sanatorium, voor- en nazorginrichting met arbeidstherapie te bouwen, werd in 1925 de vereniging "Zonnestraal" opgericht, met Van Zutphen als voorzitter. Duiker kreeg de opdracht en in 1926 werd begonnen met de bouw van een uitgebreid complex voor 100 patiënten op het terrein van de Pampahoeve.

De witte gebouwen van beton, staal en glas werden in 1928 in gebruik genomen: de ziekenafdeling voor 28 patiënten; het hoofdgebouw met in drie evenwijdige vleugels: de medische afdeling in het noorden, terrassen, badgelegenheid en ketelhuis op het zuiden, keuken en apotheek in het midden, waartussen de hoofdweg en waar overheen de grote eetzaal ligt; twee paviljoens aan weerskanten van het hoofdgebouw op het zuidoosten en zuidwesten gericht met elk twee afdelingen voor 25 patiënten, een een conversatiezaal waaromheen de verbinding loopt.

» Home
» Archief
» Mijn Profiel
» Mijn foto album

Links

Categoriën

Laatste artikelen

Vrienden

Weekdeals (728x90)