Ministersbezoek van der Laan maart 2009

30 maart 2009 (10:47) | Categorie: Ontwikkelingen

Impressie

Een persoonlijke impressie over het bezoek van Minister Eberhard  v.d. Laan aan Tuindorp Vreewijk.

 

Daar zaten we dan. In de grote zaal van de Brink. Alle partijen bij elkaar; Huurdersbelangenvereniging Vrelom,  de BewonersOrganisatieVreewijk BOV en VreewijkIn AktieVIA ,  Ondernemend Vreewijk,  deelnemers van de deelgemeente Feijenoord  en de gemeente Rotterdam en niet te vergeten Com.Wonen, alhoewel Comm. Wonen niet aan de ronde tafel mocht zitten.

 

Daarom zat Mw. Margriet Drijver op de eerste rij. Trots, als een erebezoekster. Ze glimlachte minnetjes om haar heen. Achter en naast haar zat het volk.

 

Duco de Bruijn verwelkomde de minister en Wethouder Dominic Schrijer legde uit wat we gingen doen. Volgens hem was de verhouding tussen Com. Wonen  en de vertegenwoordigers van Vreewijk al wat verbeterd dankzij Duco.

Johan Henderson, de voorzitter van de BOV nam het woord. Hij begon te praten over de geschiedenis van Vreewijk, alle belangrijke punten in het verleden en de strijd van het heden, daarbij niet vergetend te vertellen over de manier waarop Margriet zich over hem had uitgelaten.

Voor de minister was al snel duidelijk dat er een enorme kloof zat tussen beide partijen.

Johan vertelde over  de hulp die we aangevraagd hebben bij de StuurgroepExperimentenVolkshuisvesting SEV, en ook over de negatieve rol van Com. Wonen daarin.

Het leek even een persoonlijke strijd. De minister nam de bemiddelende rol.

De minister stelde voor een fijn wandelingetje door Tuindorp Vreewijk te maken en onderweg de problemen te bespreken.

 

Dus allemaal jas aan en wegwezen.

 

Eerst over de Brink, volgens Margriet het mooiste plekje van Vreewijk. Ik dacht aan vroeger. Hoe ik hier speelde als kind en later hangjongere was op het plein. Ik droomde over de Milkbar en Aurore. Over samendrommen en gillende keukenmeiden op oudejaarsavond. Ik dacht weer aan de brand in het Zuidervolkshuis waarvoor ik m'n  bed was uitgegaan omdat ik de vlammen vanuit mijn bed hoorde knetteren. Ik woonde toen op de Achterdonk.

Ik dacht aan mijn kinderen die daar op Judo en ritmisch dansen zaten en aan de Domokimo`s, de donderdagmorgenclub van moeders en kinderen.

 

Maar of de Brink het mooiste plekje was, daar was ik niet zo zeker van, er zijn talrijke mooie plekjes in Vreewijk.

 

De minister en Com.Wonen liepen voorop, Margriet naast de dhr.v.d. Laan druk in gesprek.

Ik kon het gesprek, jammer genoeg, niet volgen want het tempo was vrij hoog en ik ben als Tuindorp Vreewijkbewoner natuurlijk een senior. Ik gebruikte mijn tijd om met een paar vertegenwoordigers van de gemeente te praten en die leken me best wel aardig.

Een van hen vroeg mij of ik in een huis woonde met c.v.  Natuurlijk, dat hebben toch bijna alle bewoners. Hij dacht dat er veel bewoners waren die nog met een gashaard zaten. Ik denk dat zij niet zo op de hoogte zijn van de leeftoestand van de bewoners en heb  hem toen verteld hoe heerlijk het is om in Vreewijk te wonen (inclusief c.v., badkamer en dubbele beglazing).

Hij leek me niet te geloven, merkwaardig.

We liepen over de Groen Hilledijk en via de Bree naar het Maarland.

Dat zijn toch niet de mooiste  plekjes waar je rustig kan wandelen en praten. Het verkeer gonsde om ons heen. Maar gelukkig voor ons en jammer voor Margriet zijn er maar weinig van zulke wegen in ons dorpje, we liepen via Maarland naar de Langegeer, natuurlijk om daar de nieuwbouw te bewonderen en de prachtige singel met de schitterende bomen.

 

Jammer dat daar 53 bomen van gesloopt gaan worden. Ik vroeg later nog aan Margriet of ze de folder van Bomentraanactie nog had ontvangen en of ze als bewoonster van de Lange Geer mee wilde doen aan onze protestactie. Maar nee, ze had de folder direct weggegooid, zei ze en ze stond helemaal achter het besluit om de Langegeer te verbreden, want de extra wateropvang was hard nodig voor het milieu. Ik antwoordde dat ik het daar helemaal mee eens was, maar dat er toch eerst wel naar een alternatief gezocht had kunnen worden en dat dit niet gebeurd was. Maar dat was volgens haar niet waar en de bomen waren toch al heel oud.

 

Einde verhaal en gesprek. Opruimen dus die oude bomen en ophokken dus die oude mensen, allemaal weg uit hun fijne huisjes naar de seniorenwoningen die langs de grote wegen om Vreewijk heen gepland waren.

 

Na afloop heb ik nog even staan praten met een medewerker van Com.Wonen, Paul Ramjiawansingh.  Hij stelde voor om eens met de VIA te komen praten. Hij kon mij garanderen dat iedere Vreewijker na de verbouwing (sloop) weer terug kon komen naar

Vreewijk voor een eventueel aangepaste betaalbare huur. Laten we deze garantie dan maar zwart op wit aan hem vragen…..

 

Toen ik de volgende dag wakker werd, herinnerde ik me mijn droom. Ik had met een wandeling meegedaan en daarmee mijn schoen verloren. Toen ik terugging om hem te zoeken, dreef die in het water. Eigen schuld, hadden we de Langegeer maar moeten verbreden. Zie je nu wel dat “zij” het beste met ons voorhebben.

 

Irene Hoogerwerf.

« Vorig artikel  (Artikel 15 van 119)  Volgend artikel »
» Home
» Archief
» Mijn Profiel
» Mijn foto album

Links

Categoriën

Laatste artikelen

Vrienden